Moeilijke selecties in de ICT

Kandidaten moeten marktgericht zijn, technisch onderlegd, goed in communiceren, sterk analytisch, flexibel, enthousiast, vriendelijk, spontaan, met beide voeten in de wereld staan, leergierig en breed inzetbaar zijn. Hier bovenop moeten ze enkele jaren ervaring kunnen voorleggen, zonder oud te zijn.
De perfecte ict'er moet een sterk profiel kunnen voorleggen. Door de niog heersende krapte op de arbeidsmarkt, eisen de bedrijven zeer veel van hun sollicitanten.

Verder gaan de sollicitanten zwaar op de rooster over de kennis. Peter Healey van TheITJobBoard beaamt dit. 'Potentiële nieuwe werknemers krijgen het gevoel dat werkgevers enkel de perfectie net goed genoeg vinden. Het belang van het vinden van de perfecte ict'er kon vooral gezocht worden in het feit dat werkgevers veel investeren in hun ict-personeel.'

Helaas hebben veel ict-managers en hr-medewerkers zelf vaak weinig verstand van ict. Hierdoor scannen ze de CV's snel af op enkele sleutelwoorden. Als uw CV deze belangrijke kernwoorden niet bevat, belandt het in de prullenbak. Ict'ers die al deze euvels overwonnen hebben, moeten vervolgens goed voor de dag komen in het sollicitatiegesprek.

Volgens adviesbureau Mentaspex zouden de werkgever en werknemer samen beter moeten bekijken hoe ze de vraag en het aanbod dichter bij elkaar kunnen brengen. Hij doelt bijvoorbeeld op de kennis en vaardigheden van de ict'er en de bereidheid van de werkgever om daarin te investeren. Het geldt trouwens ook dat werkgevers die er een spel van maken om hun sollicitanten het zo lastig mogelijk te maken, zijn uiteraard ook niet aantrekkelijk om voor te werken.

Al met al lijkt het dat de werkgevers proberen de zeldzame alwetende duizendpoot te vinden, maar in een latere fase zijn zij eventueel toch bereid water bij de wijn te doen.

Geen opmerkingen: