Je zit al een tijdje op dezelfde functie en er lijkt geen carrière perspectief meer voor je weggelegd. Dit kan aan het bedrijf liggen waarin je werkt, eventueel aan je leidinggevenden, maar misschien ook aan jezelf.
Het geloof dat hard werken promoties in de hand werken, is ijdele hoop. Een volwaardige teamspeler zijn, volstaat ook niet. Je best doen en een teamspeler zijn, volstaat vaak niet. De politieke spelltjes tot in het grootste detail kennen brengt ook niet altijd de nodige zoden aan de dijk.
Het is een frustrerend gegeven dat je niet beloond wordt voor je ijverige inspanningen, dat ze onopgemerkt blijven en dat je minder presterende collega wel de promotie krijgt. Het kan echt aan jezelf liggen…
Je mist leiderschap
Niet alle harde werkers zijn goede managers. Je werkgever kan twijfelen of je wel in staat bent om anderen te motiveren, aan te sturen of samen te werken met andere departementen. Management draait erom exact te weten wanneer te delegeren en wanneer je gedeisd te houden. Daarom is het belangrijk dat je toont dat je deze skills in huis hebt en klaar bent voor meer verantwoordelijkheid.
Je bent niet georganiseerd
Een rommelig bureau, slordige notities en overboekte agenda kunnen je werkgever doen twijfelen of je wel geschikt bent om meer verantwoordelijkheden en taken te krijgen. Heb je voldoende in je mars om over te gaan naar het volgende niveau? Als je je werk te laat indient, zal de kwaliteit niet aan de oppervlakte komen. Zorg er voor dat je tijdig je werk afgehandeld hebt.
Je bent niet communicatief
Wat de mensen van je verwachten kan je grotendeels zelf bepalen door er duidelijk over te communiceren. Je leidinggevende weet niet op elke moment waar je exact mee bezig bent. Het is daarom belangrijk om je verwezenlijkingen in de verf te zetten, uiteraard zónder overdrijven. Er bestaat een dunne lijn tussen je prestaties kenbaar maken en als een opschepper overkomen. Cijfers werken vaak goed, dus probeer aan de hand hiervan je resultaten te staven.
Het helpt natuurlijk om je manager duidelijk te maken dat je graag promotie krijgt. Zelfs al kan hij of zij hier niet meteen op antwoorden of over beslissen, toont dit wel dat je ambitieus bent en dat je klaar bent voor een volgende stap in je carrière. En die attitude kan cruciaal zijn. Soms is het oké om ongeduldig te zijn en gewoon te vragen waar het op staat, waar je aan toe bent. Lijk je zichtbaar heel tevreden met je huidige job? Dan kan je de indruk wekken dat dit voldoende is voor jou, dat je eigenlijk niet meer wil. En dan zal je dus ook niet meer krijgen …
Je bent moeilijk
Als collega's je als 'een moeilijke mens' bestempelen en samenwerken met jou vaak niet van een leien dakje gaat, dan kan je die promotie wel uit je hoofd zetten. Het is belangrijk te weten dat er mensen voor jou in de bres zouden springen en dat ze met plezier zaken doen die jij vraagt. Ontstaat er toch spanning? Verontschuldig je en probeer de zaken ook eens vanuit een ander standpunt te bekijken.
Je bent gewoon
Denk er eens over na. Welke meerwaarde ben jij voor je werkgever? Het is niet omdat je al tien jaar dezelfde functie vervult dat je automatisch een promotie verdient. Gewoon iedere dag komen opdagen op het werk is niet voldoende. Je moet uiteraard iets doen, uitstralen, vooraleer je iets kan krijgen. Je werk 'gewoon goed' doen zal niet volstaan om je te kunnen onderscheiden van de rest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten