Hedendaags werkzoeken

Hoe en waar zoek jij een job?
Juist, op het internet.
Maar opnieuw: hoe en waar?

Optie 1) Algemene zoekmachines


Google en Yahoo! bieden een vrij correcte weergave van wat er op het internet te vinden is. Het gekende probleem is echter dat er teveel gevonden wordt en niet specifiek genoeg. Typ bijvoorbeeld 'jobs' en alle zoekresultaten schreeuwen om aandacht.
Je kan meer geavanceerde zoekopdrachten ingeven zoals bijvoorbeeld:
vacatures nederland -forum -wiki of "werken bij AH"

Daarbovenop, gebeurt het wel eens dat wat het zoekresultaat in feite al niet meer beschikbaar is. Dit komt omdat Google en Yahoo! slechts sporadisch het ganse internet afspeurt. Uiteindelijk krijg je een dode pagina zoals enkele jobs van Nationalevacaturebank, 'deze job is niet meer beschikaar'. Toen Google de jobsite indexeerde, was deze pagina uiteraard wel beschikbaar maar Google heeft het niet meer geupdate.

Wie krijgt de slechte naam? Nationalevacaturebank, waarom? Omdat zij hun lijsten juist up-to-date houden, arme rakkers...
Hoe vreemd het ook mag klinken; Vertrouw niet blindelings op de zoekresultaten van Google en Yahoo!, deze kunnen verouderd of niet 100% accuraat zijn.
Uiteindelijk ben je uren aan het zoeken op Google en daar ga je niet de beste resultaten vinden.


Optie 2) Gespecialiseerde zoekmachines


Dit zijn zoekmachines die enkel op een bepaald onderwerp alles verzamelen, zoals in dit voorbeeld jobs.

In Nederland kennen we AskJim, Lootzy, Careerjet, Jobrapido, Trovit...
Waar mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar Careerjet.nl.
U vindt in deze sites een vrij volledig overzicht van alle vacatures die op het internet te vinden zijn. Sommige sites zoal Jobrapido en Trovit werken met uitgebreide lijsten van klanten (meestal jobsites die hun jobs extra adverteren).

Careerjet lijkt de enige site die ook het volledige internet afspeurt. Je vindt er ook jobs vanop kleine websites zoals enkele restauranten waar men personeel zoekt, deze jobs verschijnen niet in de andere zoekmachines en zijn niet te vinden in de grote jobsites zoals Megajobs of Totaljobs.
Een ander nadeel van de zoekmachines, dode pagina's lijkt hier veel minder voor te vallen, waarschijnlijk komt dat doordat zij het internet dagelijks steevast afspeuren.


Optie 3) Grote jobsites


De grootste en meest gekende sites zijn Nationalevacaturebank, Monster, Stepstone, Totaljobs, etc. Deze sites bieden een goed en up-to-date overzicht van de jobs van hun klanten. Het enige probleem dat men hier ondervindt, is dat de lijsten niet volledig zijn, enkel de jobs van betalende klanten zijn vindbaar, en de jobsites beschikken allen over andere bronnen voor hun vacatures.


Optie 4) Gespecialiseerde jobsites


Het enige echte probleem dat je hier ondervindt is de schaal en de vindbaarheid. Sites zoals Agrimatch met landbouwjobs bijvoorbeeld, ze hebben 20 tot 30 jobs en weinig in uw omgeving. Ook is het lastiger om deze kleine sites terug te vinden in de zoekresultaten van de grote zoekmachines. Als je er echter een vindt, kan je hen gerust bookmarken zodat je hem niet uit het oog verliest.




Uiteindelijk denk ik dat de beste manier om een job te zoeken, via de gespecialiseerde zoekmachines gebeurt. Zo kan je door de bomen, toch nog het bos zien. En eventueel vindt je er zelfs iets moois wat je elders nooit zou vinden.

1 opmerking:

Rik zei

Goed overzicht!

Een andere goede zoekmachine is Adzuna (http://www.adzuna.nl). Daar krijg je ook een indicatie hoeveel je kunt verdienen voor een bepaalde zoekopdracht.

Gr. Rik