Deze vragen stel je beter niet als sollicitant en zijn dus not-done:
Als men na het sollicitatiegesprek ter afronding aan de kandidaat vraagt: “Heeft u nog vragen?”, kan de kandidaat maar beter goed voorbereid zijn. Tenzij ze met hun mond vol tanden willen staan, natuurlijk. Maar met sommige vragen kan je als sollicitant volledig de mist ingaan. De volgende vragen stel je beter niet...
1) Het toekomstig loon
Geld is uiteraard belangrijk, maar alle vragen rond je eventueel toekomstig loon, of vakantiedagen en dergelijke, hou je best tot je een aanbieding hebt gekregen. Aangezien een werkgever je dan effectief wil aannemen, is dan pas het moment aangebroken om te onderhandelen. Niet tijdens het eerste, verkennende gesprek. Dit zou een domme fout zijn.
2) Waarom vragen
Deze vragen stel je beter niet, aangezien “waarom”-vragen mensen steeds in een defensieve houding duwen. Ga niet in de aanval met een vraag als “Waarom hebben jullie vorig jaar zoveel omzet verloren en zoveel mensen ontslagen?”. Het is beter om de vraag ander te stellen, en meer in volgende stijl; “Ik heb gelezen dat er vorig jaar een grondige herstructurering heeft plaatsgevonden in het bedrijf, hoe zien jullie de toekomstige positie van het bedrijf?”
3) Wie zijn de concurrenten?
Als je uw voorafgaand onderzoek een beetje grondig gedaan hebt, dan weet je zelf al wie de concurrenten van het bedrijf zijn. Deze vraag valt dus beter te vermijden. Zeker als je wil overkomen als iemand die zich goed heeft voorbereid. Natuurlijk kan je deze vraag wél stellen als er werkelijk bijna niets over het bedrijf terug te vinden was en je het onmogelijk zelf zou kunnen hebben achterhaald. Want dan getuigt het van een gezonde interesse.
4) Hoe flexibel zijn de werkuren?
Werk-privéis is uiteraard belangrijk, maar om al tijdens een eerste gesprek te stellen dat je je privéleven en een flexibele werkomgeving erg belangrijk vindt, is een beetje kort door de bocht. Je toekomstige werkgever krijgt zo wellicht de indruk dat je je eigen behoeften en noden belangrijker vindt dan die van het bedrijf.
5) Wat is de regelmaat van evaluatiegesprekken?
Met deze vraag lijkt het alsof je bezorgd over je eigen prestaties en inzet. Hou je zelfvertrouwen hoog en vermijdt dit onderwerp minstens tot je daadwerkelijk een aanbieding hebt gekregen.
6) Thuiswerk
Deze vraag houdt die vele sollicitanten bezig, zeker als de kantoren zich op een locatie bevinden die zeer filegevoelig zijn. Ook hier, tijdens een eerste gesprek valt het ten stelligste af te raden om direct over thuiswerk te beginnen. Je hebt de job nog niet, maar denkt wel al aan thuiswerken?
7) Checken jullie mijn profiel op sociale netwerksites?
Met deze vraag komt het over alsof je iets te verbergen hebt, of dat je je profielen nog snel zal manipuleren. Ga er steeds vanuit dat uw (toekomstige) werkgever jouw gedrag op sociale media nagaat. Hou het daarom netjes op je sociale profielen: post niets vertrouwelijks of negatiefs over het bedrijf, over jouw collega’s of baas op Facebook, Twitter, etc. Zélfs als je geen ‘vrienden’ bent met je toekomstige collega’s of baas.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten