Sollicitatieprocedure doorgelicht

De meeste sollicitanten bereiden zich goed voor op een sollicitatiegesprek, nonchalance is uiteraard uit den boze. Maar is de rekruteerder eigenlijk zelf wel goed voorbereid? Hebben ze het sollictatiegesprek wel in de diepte voorbereid? Enkele typische veronderstellingen even voor je doorprikt:

Veronderstelling 1) De rekruteerder is goed voorbereid op het gesprek
De mensen waarvoor je zelf moet verschijnen zijn meestal zelf al druk bezig met hun eigen taken en kan meestal weinig extra tijd in de gespreksvoorbereiding stoppen en kan een passieve houding aannemen door te kijken 'welk vlees we in de kuip hebben'. Daarom wordt de vraag om wat over jezelf te vertellen vaak gesteld. Als men je CV al volledig hebben doorgelezen hebben samen met je motivatiebrief, zal het veel zijn. Dit opent kansen voor jezelf om je goed in de verf te zetten. Oefen gerust op voorhand op de boodschap die je wil overbrengen.

Veronderstelling 2) Men wil extra gegevens, bijvoorbeeld referenties
Voor slechts weinige jobfuncties wordt effectief aandacht besteed aan referenties. Tenzij je een proven track record moet kunnen voorleggen, als onderzoeker, designer of iets dergelijks, heeft men liever een kort maar krachtige CV.

Veronderstelling 3) Steeds juist antwoorden op de vraag is belangrijk
Voor sommige vragen is de volledige correctheid van het antwoord aan ondergeschikt belang dan de manier waarop je antwoord geeft. Zeer specifieke vragen uit de sector waar je nog niet veel mee te maken hebt gehad, kunnen beter van antwoord gediend te worden dat je daarin de zaken in de diepte nog niet volledig kent, maar er meer over wil weten.

Veronderstelling 4) De functie staat nog open
Het gebeurt soms dat men intern al een oplossing gevonden heeft, of dat de specifieke voorkeur al uitgaat naar iemand. Sommige mensen zullen dan vooralsnog enkele kandidaten aantrekken om op gesprek te komen. Dit doen ze enkel om hun keuze te staven dat ze nog andere kandidaturen bekeken hebben, maar geen betere partij gevonden hebben.

Veronderstelling 5) Wat je over 5 jaar wil bereiken, peilt naar je ambitie.
Deels klopt dit wel, maar meestal wil men vooral graag te weten komen of je de job nog een geruime tijd zal willen blijven doen.

Geen opmerkingen: