Enkele to-do's na een ontslag

Het is volstrekt normaal dat men na een onverwacht ontslag even in zak en as zit. Het is te vergelijken mpet het beëindigen van een relatie. Maar ook hier is het belangrijk om niet bij de pakken te blijven zitten. Graag geven we hier een overzicht van wat je kan doen na een gedwongen vertrek.

1) Ga solliciteren

Je moet uiteraard niet wachten tot je opzegtermijn voorbij is om een nieuwe job te zoeken. Je huidige werkgever weet dat je terug een nieuwe job zal zoeken en kan hier eventueel nog bij helpen. Het is trouwens ook je recht om enkele dagen vrijaf te nemen tijdens je opzeg om te gaan solliciteren.

Ontslag om economische redenen is helemaal niet erg en hoef je niet te verzwijgen bij een sollicitatie. Leg er uiteraard er ook niet te sterk de nadruk op. eventueel zou het kunnen opvallen dat je frustraties toch naar boven komen.

2) Neem officieel afscheid

Als je beschaamd of gefrustreerd bent na je ontslag lonkt de verleiding hard om er direct van door te gaan. Neem echter de tijd om officieel afscheid te nemen van je collega’s. Je kan best op een degelijke basis uit elkaar gaan en afscheid nemen van je functie. De wereld is tenslotte klein en wellicht kom je je (ex-)collega's nog wel tegen. Het is dus belangrihjk dat je niet te sterk met negatieve gevoelens achterblijft.

3) Leer over jezelf

Neem na ontslag ook de tijd om aan te doen. Wie ben je, wat heb je reeds bereikt in het leven, wat wil je bereiken en waar zie je jezelf over dire of vijf jaar? Zo ontdek je misschien zaken waar je aanvankelijk niet aan gedacht had, maar die je toch heel graag wilt. De kans bestaat altijd dat het ontslag uiteindelijk in je voordeel speelt en dat je van koers verandert naar een betere afstemming van je werk en je persoonlijkheid.

4) Zoek juridische bijstand

He is ook aangewezen om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij de vakbond dat je bent aangesloten. Niet elk ontslag verloopt tenslotte netjes volgens de regels. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan of de beëindigingsovereenkomst correct was of dat de werkgever je wel mocht ontslaan. Er gelden namelijk andere regels bij zwangerschap, ziekte of ontslag tijdens je proefperiode.

5) Blijf niet kwaad

Dit slaat terug een deel op punt 2). Na je ontslag kan het gebeuren dat je verbitterd wordt. Je bent gekwetst en kwaad omdat het ontslag volgens jou misschien wel erg onverwacht kwam en tegelijkertijd ook onterecht was. Stap echter toch beter uit die slachtofferrol en kijk vooruit. Focus op de kwaliteiten en de vaardigheden die je wél hebt en op de toekomstige functie die je kan en wil vervullen.

6) Neem niet de eerste de beste job aan

Ga echter niet te overhaast te werk en aanvaard niet elke job. Zorg er voor dat de job nauw aansluit bij je wensen. Neem dus zeker de tijd om na te denken over wat je nu echt wilt en je kan hierbij best kieskeurig zijn, zeker in het begin. Het houdt geen steek om een job aan te nemen waar je na eenkleine maand al weer weg wil.

7) Geniet ervan!

Een ontslag is zeker niet het einde van de wereld, zie het eerder als een nieuw begin. Neem meteen na je ontslag daarom gerust de tijd om wat gas terug te nemen en eventueel de batterijen op te laden. Of om een last minute naar de zon te boeken! Zo verzeker je dat je meer gedreven en in vrede met jezelf kan zoeken naar de nieuwe job die bij je past.

Geen opmerkingen: