Let op uw lichaamstaal

In dit artikel vind je enkele concrete sollicitatietips om op de lichaamstaal te letten en op de lichaamshouding te letten. Als je rekening houdt met deze basisregels, laat je jezelf niet vangen door een te snelle selectie tijdens de sollicitatie als je werk zoekt of uw droomjob nastreeft.
Een gezonde dosis zenuwen is volstrekt normaal tijdens een sollicitatiegesprek. Let echter wel op enkele zaken voor een geslaagd sollicitatiegesprek:

- Let op je handdruk, niemand wil slappe klamme handjes. Een gematigd stevige handdruk is beter dan een te stevige bottenbrekende, of een te slappe, handdruk.

- Mocht je last hebben van zweethanden, zorg dan dat je deze droog maken vlak voor je de handdruk geeft.

- Praat niet te snel. Dit kan je gemakkelijk vermijden door, en op je uitspraak te letten.

- Dreun je vanbuiten gestudeerde teksten niet af en probeer spontaan te zijn. Hoe natuurlijker je antwoordt op de vragen, hoe meer vertrouwen dat inboezemt bij de interviewers.

- Ga niet hangen in je stoel, of schuif niet onderuit, zit recht, met een natuurlijk gemak. Zo vermijd je de indruk dat je niet geïnteresseerd zou zijn.

- Durf de interviewers recht aan te kijken. Dit getuigt van vertrouwen in wat je zelf zegt. Zet je blik niet op oneindig of staar niet naar het behang of het plafond en zeker naar specifieke lichaamsdelen van de mensen die tegenover je zitten.

- Kom vooral niet irritant over door eventuele zenuwen. Wiebel niet met je voeten of knieën, bijt niet op je nagels, speel niet met je pen. Dit irriteert de vraagstellers nogal snel en het leidt bovendien de aandacht af van de inhoud van wat je aan het zeggen bent.

Geen opmerkingen: