Tips voor het sollicitatiegesprek

Graag lijsten we hier enkele tips op rond het juiste gedrag tijdens een sollicitatiegesprek.

1) Dresscode
Zorg er voor dat je er altijd verzorgd uitziet.
Draag de juiste kledij;
- als je weet dat er een dressocde is in het bedrijf, pas je hier dan aan aan.
- als je de dresscode niet kent, kleed je dan zeker formeel voor een sollicitatiegesprek.
Veel hangt uiteraard ook af van de context: je gaat best niet naar een advocatenkantoor in versleten jeans en als je solliciteert voor een creatieve designersfunctie bij een reclamebureau, trek je best geen maatpak aan.
Beperk verder accessoires tot een minimum. Vrouwen dragen best niet teveel sieraden tijdens een sollicitatiegesprek. Neem ook niet meer dan één tas mee. Je moet er georganiseerd en netjes uitzien.

2) Wees zelfzeker
Twijfelen aan jezelf hoeft niet, je bent er tenslotte om jezelf te verkopen.
Je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek geeft veel weg over jezelf. Lach en geef een stevige handdruk. Zorg ervoor dat je niet zenuwachtig of onzeker overkomt. Zit recht.
Kijk verder de persoon die het sollicitatiegesprek voert aan. Zo kom je open en eerlijk over. Als er meer dan één gesprekspartner is, kijk dan naar diegene die aan het woord is. Vermijd best een te doordringende blik.

3) Geduld Wacht om te gaan zitten tot de ander het voorstelt. Zo vermijd je vervelende situaties zoals dat je bijvoorbeeld op de verkeerde plaats zou gaan zitten. Zit zo rustig mogelijk en hou je handen stil tijdens het sollicitatiegesprek.

4) Blijf rustig
Probeer niet zenuwachtig te zijn, ook al is de job in kwestie echt de job van je dromen en wil je ze absoluut. Het heeft geen enkele zin om met knikkende knieën naar een sollicitatiegesprek te gaan. Probeer gewoon jezelf te blijven, dan gaat het meestal vanzelf. Denk er op elk moment aan dat de rekruteerder je heeft uitgenodigd omdat men interesse in je heeft en dat je de juiste kwaliteiten hebt voor de functie. Algemeen gesproken nodigt men niemand uit om belachelijk te maken.
Als men moeilijkere vragen stelt die meer inzicht vereisen, neem dan gerust de tijd om na te denken. Luister goed naar iedere vraag en neem de tijd om na te denken over het antwoord. Op die manier kan je beknopt en doordacht antwoorden en dwaal je minder af. Ook bij moeilijke vragen moet je proberen om rustig te antwoorden, zenuwen helpen nooit.

5) Wees positief
Praat altijd positief over jezelf en over je vorige werkgevers. Je mag negatieve elementen aanhalen over je vorige jobs tijdens een sollicitatiegesprek (bijvoorbeeld als je daar om een bepaalde reden bent weggegaan), maar overdrijf er niet in. Een negatieve ingesteldheid geeft een slechte indruk. En elk verhaal heeft twee kanten.

6) Wees oprecht
Het is onnodig om te overdrijven tijdens een sollicitatiegesprek. Wees eerlijk, men komt snel genoeg achter de leugens of overdrijvingen die je ten berde brengt. Als je Frans niet zo goed is, wees daar dan eerlijk over. Je zal namelijk toch door de mand vallen als het bedrijf je nog een test laat afleggen of als ze je aanwerven.

7) Bedank de interviewer
Als de werkgever het sollicitatiegesprek afsluit, bedank hen dan voor de uitnodiging en de tijd die hij of zij voor jou uitgetrokken heeft. Denk eraan dat een sollicitatiegesprek pas is afgelopen als je het gebouw verlaten hebt. Word niet plots onbeleefd of familiaal als men je naar buiten begeleidt, dat kan het oordeel van de rekruteerder ook nog beïnvloeden.

Veel succes met je nieuwe job!

Geen opmerkingen: